Mateusz próbuje #6
Jedliśmy już kanapki z homarem ale teraz próbujemy go w całości.
Homar w sklepie w Nowej Anglii kosztuje obecnie ok 6$ za sztukę a w restauracjach ok 15-16 $. Ten sam homar w LA będzie warty ok 50-60$ w sklepie i powyżej 100$ w restauracji. Cena zależy od cen paliwa lotniczego.
Obieranie homara ( shelling) to brudna robota. Nie zmawawiajcie tego na randce. Pryska woda, lecą odłamki a dłonie będą smierdzieć wiele godzin.
W homarze do zjedzenia są szczypce, ogon i mózg/wątroba. W smaku jak mieszanka rybki i mięsa.
Homary stają się czerwone dopiero po ugotowaniu przez reakcję chemiczną w skorupie, ale mięso pozostaje białe.
Homary podaje się z roztopionym masłem.
Ocena 5/5* nie zamawiać poza Nową Anglią
Komentarze